Джордж Лукас

  • Джордж Лукас

ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ 2018

Р2–Д2 отказа да работи. 

Проблемът не бе в ината на робота – черта, с която той спечели симпатиите на милиони фенове на „Междузвездни войни”. В началото на първия снимачен ден – 22 март 1976 г. – в тунизийската пустиня, Р2–Д2 просто нямаше как да заработи. Батериите му вече бяха изтощени. 

Не само малкият робот имаше проблеми. Част от другите роботи, които се управляваха дистанционно от стоящи извън снимачната площадка членове на екипа, също не бяха в ред. Някои падаха, други изобщо не помръдваха, трети се щураха като гламави из пясъка или се блъскаха един в друг, защото сигналите им се влияеха от арабските радиопредавания. „Роботите направо се смахнаха, блъскаха се един в друг, падаха, чупеха се” – казва Марк Хамил, двайсет и четири годишният актьор, играещ ролята на Люк Скайуокър. „Отне ни часове да ги оправим.” 

Режисьорът – мрачен, брадат, трийсет и една годишен калифорниец на име Джордж Лукас просто изчакваше. Когато някой робот заработеше нормално, дори за момент, той включваше камерите и заснемаше колкото се може повече материал с него. Понякога заповядваше неработещите роботи да бъдат дърпани с невидима корда, докато кордата не се скъса или роботът не се прекатури. Лукас бездруго смяташе да оправи всичко в студиото. Той предпочиташе да работи там, а не да кисне насред пустинята, присвил очи зад камерата. 

Това бе едва първият от общо осемдесет и четирите дълги, мъчителни дни на заснемането на „Междузвездни войни” – с двайсет дена закъснение. А снимките бяха трагедия почти от самото начало. „Много се бях депресирал от цялата тази работа” – казва Лукас. 


Данни за книгата
Заглавие Джордж Лукас
Автор
Преводач Стефан Георгиев
ISBN
Корици
Брой страници
Език Български
Жанр
Други
Цветни снимки ДА
Екстри
  • ISBN: 978-619-7419
  • Наличност: Предварителна поръчка
  • 0.00лв.